Frequently Asked Questions

How do I request a portable service station?

Call your sales representative or our central
offices and tell them you're interested in a
temporary portable station at your facilities.

How does this service work?

Once you request the service and install the tank
temporarily in your facilities, you will have fuel
storage and will be able to dispatch it to your
fleet or heavy equipment from the convenience
of your property. The ISO tank has a fixed
monthly cost and fuel is charged separately.

What is the capacity of the tank? What
equipment does it include? What fuel
can it hold?

The ISO 6,000 gl tank is prepared with a meter,
pump, hose and nozzle so you can supply your
fleet, equipment or generator. The tank can be
prepared for diesel or gasoline, but you must
notify what product you're looking to store and
dispatch beforehand. You cannot use the same
tank for both products during the same time
period.

What are the additional parts that the tank
is required to have when renting?

Depends on the design of the tank and the UL
142 construction requirements.

To comply with government regulations,
OSHA, security, etc. What are the
operational requirements to install a tank
in the client's facilities?

The requirements are in the Uniform Building
Code valid in the OGPe, the SPCC of the EPA (if
applied by volume), and the regulation of the Fire
Department.

The power of service.

How secure are the tanks?

The tanks are mounted on a trailer to guarantee
security on your property and protect against spills.
The tank is installed temporarily, and changes in the
location of the tank are solely made by our team
members.

The tank is trustworthy, but just like in any other
service station, employees must follow instructions
to avoid mishaps.

Prior to delivery, we will train your employees,
making sure the personnel knows exactly how to
operate it.

How often should I refill the tank?

It's important that your team notifies American when
you are low on fuel, especially in the case of
hurricanes. The meter will indicate how much each
delivery takes but it's important that your personnel
keep track of the remaining fuel.

What are the requirements in terms of
identification of the tank when renting?

It is the respansibility of the tank user to implement
the 29 CFR 1910.1200 Danger Communication
Program for the safety of their employees. Thisis a
requirement of the applicable standard 29 CFR 1910,
law #16 of August 5, 1975, and the state regulation
OSH 4 of PROSHA. As a distributor, American
Petroleum has the responsibility to provide the SDS to
its users if they solicit it.

Do we need to comply with any state, federal,
or fire department laws? Do we need a
special permit from different organizations to
rent a tank?

From the point of view of American Petroleum and the
client (user/operator), there should be compliance
with the 40CFR 112 with the Regulations of Adjoining
of the Fire Department.
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What national standards should the tank comply

The UL 142 is the industrial standard used for the
manufacturing of above-ground tanks to store diesel in
normal operational volumes.

Do we need a containment berm to install the
tank? If so, who is responsible for having the
containment berm: the client or American
Petroleum? Who is renting the tank?

The integrated containment berm is a spill prevention
mechanism for petroleum derivatives that's part of the
tank design. It is important to mention that its not a
tank manufacturer regulatory requirement to build it
with an integrated containment berm. The EPA and
DRNA regulatory standards through the 40 CFR 112
require the facility to comply (under certain conditions)
with the federal standard and to provide an analysis of
risks, secondary contention, and lettering, among
others. The entrance of rainwater should be under the
operational responsibility of the user because the
supplier of the tank doesn't have daily control over the
use of the tank, and being more spedific, there's no
way the supplier of the tank can make sure that the
operator of the tank, due to an involuntary error, leave
the top of the tank open, allowing rainwater to access
the interior of the tank. It should be SOP that the
operator indicates daily the presence of water in the
tank.

Is it necessary to have a line of overflow or a
method to measure overflow? If so, who is
responsible for providing it?

All that falls under the facility's 40CFR 112 (SPCC Plan)
standard. It is the responsibility of the system operator.

Is there a requirement to be able to use the tank?
Ex: Double wall, insulation, etc., to comply with
OSHA expectations and security?

Due to the Energy Policy Act of 2005, every underground
tank should be double walled.
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